Zdrowe dania - Przepisy

1 2 3 8 Strona 1 z 8
 
curry-z-kalafiora-i-cukinii

Curry z kalafiora i cukinii

Curry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, z ryżem jaśminowym lub ryżem basmanti to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran obok koloru nadaje potrawie charakterystyczny, lecz delikatny smak. Możecie szafran jednak pominąć w wersji oszczędniejszej. Dla przypomnienia szafran ma wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie antydepresyjne, ma działanie antyrakowe, antybakteryjne oraz hamuje rozwój wolnych rodników. Uwaga! Szafran w dużych ilościach jest szkodliwy. Najlepiej…

jagodowe-smoothie-z-jarmuzem

Jagodowe green smoothie z jarmużem

Green smoothie w kolorze jagodowym? Dlaczego nie :) Określenie „green smoothie” dotyczy głównie koktajli, które w swoim składzie mają zielone warzywa lub zioła bogate w chlorofil, nadający charakterystyczny zielony kolor. Jeśli do takiego zielonego koktajlu dodamy garść jagód, to nasz green smoothie nie będzie już w kolorze „green”, ale wciąż będzie miał właściwości pochodzące z zielonych warzyw. Jagodowe smoothie z jarmużem, bananem i sokiem pomarańczowym, to kolejne smoothie pełne zdrowia, zawierające tzw. superoods, czyli żywność wyjątkowo bogatą w składniki odżywcze. Do grupy superfoods zaliczany jest jarmuż oraz jagody (tzw. borówka czarna), mające liczne właściwości lecznicze. Borówki obniżają poziom cukru i…

green-smoothie-z-jarmuzem-bananem2

Green Smoothie z jarmużem, bananem i sokiem z pomarańczy

Proste, pyszne i bardzo zdrowe green smoothie, czyli zielone smoothie z jarmużem. Koktajl powstaje ze zmiksowania jarmużu z bananem z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i odrobiny soku z cytryny. Smoothie bez nabiału, bez dodatku cukru, bez glutenu. Świetne dla wegetarian i wegan. Idealne na śniadanie lub drugie śniadanie. Zielony koktajl można przelać do butelki i zabrać do szkoły lub pracy. Jarmuż to superfoods, czyli żywność wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Pełny jest żelaza, wapnia, witaminy A, C, K. Poprawia naszą odporność, obniża poziom cholesterolu, chroni nasze kości. Jest źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy usuwających z organizmu nadmiar wolnych rodników), które…

wegetarianskie-burgery-z-komosy-ryzowej-i-czarnej-fasoli,-z-kalafiorowym-hummusem-i-reliszem-cebulowym

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły…

salatka-z-rukoli,-rodzynek-i-chrupiacych-platkow-migdalowych

Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina. Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie „Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym”. Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin!

Grillowane-szparagi-z-pomidorkami-koktajlowymi-i-feta

Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Pamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając od dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być…

tropikalna-salatka-owocowa-z-naturalnym-sokiem-z-mango-melonem-brzoskwiniami-truskawkami-jezynami-marakuja

Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami

Lato, słońce, wakacje za pasem… Nic tak nie ochładza, jak owoce tropikalne. A jeśli przygotujemy z nich przepyszną sałatkę z naturalnym sokiem, schłodzimy ją w lodówce, to otrzymamy odświeżający, zdrowy, letni deser. Sałatkę można wcinać samą, ale świetnie też się komponuje z jogurtem naturalnym i chrupiącym musli lub dmuchanym orkiszem. Jeśli przygotujecie ją wieczorem, rano będziecie mieć ekspresowe pyszne śniadanko. Sałatkę można również zabrać do pracy (wówczas proponuje jogurt i musli zabrać osobno, i połączyć wszystko bezpośrednio przed spożyciem). Sałatkę tworzy dojrzałe mango, melon, brzoskwinie. Kontrastu dodają ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia…

chlodnik-z-botwinki-z-jogurtem-greckim-zsiadlym-mlekiem-rzodkiewkami-zielonym-ogorkiem-jablkiem-i-koperkiem4

Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim

Lata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze. Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem. Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój mały akcent – słodkie jabłko. Dzięki niemu chłodnik nabiera lekkiej słodkości. Oczywiście chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni :) Na…

truskawkowe-smoothie-bananem-natka-pietruszki-mlekiem-kokosowym

Truskawkowe smoothie z bananem, natką pietruszki i mlekiem kokosowym

Koktajle truskawkowe robią już chyba wszyscy posiadacze blenderów. Najczęściej robimy je z nabiałem (mlekiem, kefirem, jogurtem). Ja dzisiaj proponuję wersje BEZ NABIAŁU z mlekiem kokosowym dobrej jakości (proponuję kupować mleka, które mają w swoim składzie tylko dwa składniki: ekstrakt z kokosa i wodę. Moje mleko ma aż 85% ekstraktu z kokosa i obecnie jest moim ulubionym). Moje dzisiejsze truskawkowe smoothie jest z dodatkiem banana, soku pomarańczowego, natki pietruszki bogatej w witaminę C, naturalnego miodu i odrobiny świeżego imbiru. Truskawkowe smoothie wyszło przepyszne, na dodatek pełne witamin. Przemycona natka pietruszki jest niewidoczna i niewyczuwalna, więc koktajl jest świetny dla dzieci, które…

Zupa-z-koncowek-zielonych-szparagow-z-groszkiem-batatami-i-koperkiem2

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale…

surowka-do-obiadu,-surowki-obiadowe,-surowka-z-kopru-wloskiego,-kalarepki-i-zielnego-jablka-z-koperkiem2

Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem

Koper włoski (fenkuł) jeszcze do niedawna znałam tylko w postaci nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami.

zdrowy-deser-z-mango-jogurtu-naturalnego-malin-i-orzechow-z-chrupiaca-kruszonka7b

Deser z mango z malinami, orzechami włoskimi i kruszonką

Słodkie i soczyste mango, to chyba mój ulubiony owoc. Świetny jest w sałatkach i deserach. Uwielbiam robić z niego mus i to właśnie z musem z mango jest dzisiejszy deser. Do tego świeże i soczyste maliny, jogurt naturalny, orzech włoski i obowiązkowo coś chrupiącego. Listek mięty oprócz walorów dekoracyjnych lekko odświeża. Deser z mango z malinami, orzechami włoskimi i kruszonką to ulubiony deser całej naszej rodzinki, z czteroletnią córcią włącznie! A do tego jak pięknie wygląda!

Zapiekane-jaja-z-feta-i-pomidorkami1b

Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego płynące żółtko – coś pysznego :) Smaki bardzo trafione. Polecam!

Salatka-z-tunczykiem-pomidorkami-makaronem-pomidorowym-oliwkami-bn

Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami

Sałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Do dzisiejszej sałatki z tuńczykiem też długo się przymierzałam. Gdyby nie kończące się terminy ważności zakupionych wcześniej produktów do niej, pewnie dalej by czekała na zrobienie :) A to wielka szkoda! Sałatka okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było :) Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy…

olej-z-natki-pietruszki,-olej-pietruszkowy,Parsley-Oil-Recipe

Olej z natki pietruszki, olej pietruszkowy

Olej z natki pietruszki to przede wszystkim piękny element dekoracyjny. Kilka kropel oleju pietruszkowego na białym talerzu obok dania lub delikatne „esy floresy” potrafią wyciągnąć danie na wyższy poziom. Barwione naturalnie oleje są bowiem często wykorzystywane w daniach tworzonych przez profesjonalnych kucharzy w topowych restauracjach na całym świecie. Oprócz pięknego zielonego koloru, olej pietruszkowy posiada delikatny posmak natki pietruszki, więc idealnie się sprawdzi w towarzystwie grillowanych mięs, warzyw, pasztetów, a także jako element dressingu w sałatkach. Olej  z natki pietruszki – mała rzecz, a cieszy :)

1 2 3 8 Strona 1 z 8

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij