Kategoria Zdrowe dania

Wigilijny barszcz z pieczonych buraków

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru.

W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze smak, który już był po 10 minutach gotowania upieczonych buraczków w wywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował.
Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami.

Składniki:

(6-8 porcji, ok. 1,5 l)

  • 1,8 kg buraków
  • 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół selera
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2,3 l wody
  • sok z 0,5 cytryny (lub ocet)
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej (w zdrowszej wersji buraki zapakować ciasno do naczynia żaroodpornego z pokrywką). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków – ja miałam bardzo duże więc piekłam 1,5 h).
Nieobrane jabłka umyć, osuszyć i podobnie jak buraki, każde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków.

W czasie pieczenia buraków nastawić wywar.
Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw).

Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia).
Ostudzić. Schować w chłodne miejsce na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień barszcz dokładnie przecedzić (w warzywach będzie sporo płynu, więc przecedzone warzywa można jeszcze potrzymać na sicie, aby odzyskać go jak najwięcej).
Barszcz podgrzać na małym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać z uszkami, z tego przepisu.

wigilijny-swiateczny-barszcz-z-pieczonych-burakow-i-jablek-z-uszkami6b

wigilijny-swiateczny-barszcz-z-pieczonych-burakow-i-jablek-z-uszkami7

wigilijny-swiateczny-barszcz-z-pieczonych-burakow-i-jablek-z-uszkami5

wigilijny-swiateczny-barszcz-z-pieczonych-burakow-i-jablek-z-uszkami1g

Na górę

Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką

Kocham zdrowe i pyszne desery. Uwielbiam czekoladę, a ten deser jest mocno czekoladowy pomimo braku czekolady :) Tylko dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zdrowy krem czekoladowy bez cukru. Świetny dla wszystkich bez wyjątku (no chyba, że jest ktoś uczulony na kakao – wtedy zamieńcie je na karob).
Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam!

Składniki:

(2 porcje)

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe)
  • garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche)
  • orzechy włoskie do dekoracji

 

Przygotowanie:

Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao.
Na dno pucharków włożyć garść Crunchy Naturalnych lub pokruszonych (ale nie na miazgę) ciasteczek.
Przykryć kremem czekoladowym.
Udekorować orzechem włoskim i listkiem mięty.

zdrowy-deser-czekolada-bananowa-bez-cukru-dla-dzieci7

zdrowy-deser-czekolada-bananowa-bez-cukru-dla-dzieci2b

zdrowy-deser-czekolada-bananowa-bez-cukru-dla-dzieci5

Na górę

Sok z jabłek, pomarańczy, marchewki, selera i imbiru na katar i przeziębienie

Kolejny zdrowy koktajl warzywno-owocowy. Świeżo wyciskany Sok z jabłek, pomarańczy, marchewki, selera i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco i podkręca nasz metabolizm.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 3 duże jabłka
  • 2 duże marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cm imbiru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

Marchewki, pomarańcze, imbir obrać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne.
Wrzucić do sokowirówki razem z selerem i wycisnąć sok. Dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Przelać do szklanek.
Od razu podawać.

sok-na-katar,-grype,-przeziebienie,-sok-z-marchewki,-jablek,-pomaranczy,-seleru-i-imbiru2 sok-na-katar,-grype,-przeziebienie,-sok-z-marchewki,-jablek,-pomaranczy,-seleru-i-imbiru

Na górę

Zbożowe batoniki

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów. Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki :) O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać :) Polecam wszystkim! 

Składniki:

(ok. 15-20 batoników)

  • 400 g marchewki obranej i startej na tarce
  • 160 g migdałów
  • 50 g sezamu
  • 160 g mąki pszennej
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 4 jaja
  • 200 ml miodu
  • 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine

 

Przygotowanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna forma 24cm x 28cm).
Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół).

Migdały wrzucić do gotującej się wody na 5-6 minut. Następnie odcedzić i szybko wrzucić do miską z lodowatą wodą. Obrać ze skóry.
Wysuszyć na ściereczce kuchennej. Pokroić nożem i uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu.

Sezam uprażyć na patelni (uważać żeby nie przypalić).
Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, uprażony sezam, migdały, słonecznik, rodzynki i żurawiny. Wymieszać. Dodać startą marchew.
W drugiej misce wymieszać miód z jajami, następnie dodać olej i połączyć do otrzymania jednolitej masy.

Do misy z marchwią dodawać stopniowo mieszaninę z miodem, cały czas mieszając łyżką (lub nawet dwiema :) )

Gotową masę przełożyć do foremki. Wygładzić łyżką. Uderzyć parę razy foremką o blat, aby usunąć ewentualne powietrze, które mogło się zgromadzić pomiędzy składnikami. Wstawić do pieca i piec ok. 60 – 80 minut (ja piekłam 70 minut).
Przed pokrojeniem koniecznie odczekać minimum 30 minut.

 

zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem2

zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem3

zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem5

zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem4

zbozowe-batoniki

 

źródło: Na podstawie przepisu Pascala

Na górę

Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia

Moja 3-letnia córeczka dorosła już do momentu, kiedy zdążyła już zasmakować w słodkościach i się o nie dość często upominać. A ponieważ jestem przeciwniczką podawania dzieciom białego cukru oraz wszelkich sklepowych słodkości muszę przygotować słodkie przekąski osobiście. Wybieram do tego najzdrowsze przepisy. Ten przepis pochodzi z programu „Ugotuj mi Mamo!”. Batoniki czekoladowe są przygotowane tylko ze zmielonych daktyli (co daje nam zdrową słodycz), orzechów laskowych, amarantusa (nazywanego „złotem inków”) oraz kakao lub karobu. Batoników się nie piecze. Są słodkie, czekoladowo-orzechowe, po prostu pyszne i zdrowe. Na dodatek są bez glutenu więc świetne dla dzieci uczulonych na gluten.
Polecam jako przekąskę dla naszych pociech, jak również dla nas samych.

Składniki:

(ok. 20 batoników)

  • 300 g miękkich daktyli bez pestek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki kakao (lub karobu i kakao w dowolnych proporcjach*)
  • 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego

*Karob jest zamiennikiem kakao, ale o specyficznym smaku. Osoby nie przyzwyczajone do niego, a chcące go użyć, niech użyją 1 łyżkę karobu i 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień zmielić na gładką i gęstą masę.
Przełożyć do miski, dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe.
Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą.
Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów.
Powycinać prostokątne batoniki, owinąć w papier i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniały.

zdrowe-czekoladowe-batoniki-bez-cukru,-bez-pieczenia,-dla-dzieci,-bez-jajek,-bez-glutenu,-z-amarantusem,-daktylami,-orzechami2

Na górę

Bulion warzywny z dodatkiem białego wina wytrawnego

Bulion warzywny z dodatkiem białego wina wytrawnego (użyłam wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek) według przepisu Gordona Ramsay’a. Idealny np. do „Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton„.

Składniki:

(ok. 1,5 litra)

  • 3 cebule, obrane i pokrojone w kawałki
  • 1 por umyty i pokrojony w kawałki
  • 2 gałązki selera naciowego, pokrojone w kawałki
  • 6 marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu białego, nie mielonego (użyłam czarny pieprz ziarnisty)
  • 1 liść laurowy
  • Kilka gałązek tymianku i natki pietruszki
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa włożyć do garnka razem z czosnkiem, pieprzem i liściem laurowym. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystko (ok. 2 litrów).
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 -30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać zioła, wlać wino i przyprawić. Wymieszać i w takiej postaci zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień odcedzić i wykorzystać np. do zrobienia pysznego Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton„.

Na górę

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru. Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy!

Składniki:

(12 muffin)

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych
  • 1 jajko
  • 120 g miodu
  • 65 g oleju

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi.
W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
Połącz wszystkie składniki ze sobą.

Formę muffinkową wypełnij ciastem.
Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe …

zdrowe-owsiane-muffinki-z-suszona-morela-i-orzechami-2

zdrowe-owsiane-muffinki-z-suszona-morela-i-orzechami-3

Na górę

Zupa z łososiem

Kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która nam zostanie pakujemy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy. W tej postaci możemy zabrać na obiad do pracy. Zawekowane słoiki trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam!

Składniki:

(4-6 porcji)

  • 500 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą)
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili*
  • 2 pomidory
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1400 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła
  • 2 łyżki domowego przecieru pomidorowego lub 1 łyżka sklepowego (opcjonalnie)
  • 1/2 – 1 łyżeczka mielonej chili*
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • garść szczypiorku

 

* Pomiń, jeśli zupkę będziesz robić dla dziecka.

 

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić.
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę.
Pomidory naciąć w kształt litery X na czubku, sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.

Do garnka wlać olej oraz dodać łyżkę masła. Wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, ok. 4-5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Uważać, aby nie przypalić, gdyż zbytnio przyrumieniona cebula i przypalony czosnek robią się bardzo gorzkie. Jeśli cebula z czosnkiem będzie nabierać ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień.
Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

W tym czasie zagotować 1.4 litra wody.
Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy.
Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut.

Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę.
Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem.
Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli w proszku. Wymieszać. Spróbować. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest kwaśna dodać 1/2 łyżeczki cukru.

Gorącą zupę wyłożyć na talerze i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Można podawać ze świeżą i chrupiącą bagietką.

zupa-z-lososiem-ze-swiezymi-pomidorami2

Na górę

Sok z jabłek i marchewki

No i stało się. Dopadło mnie przeziębienie. W takich momentach, oprócz innych domowych sposobów typu rosołek lub herbatka z imbirem najlepiej sprawdzają się świeżo wyciskane soki. Na katar i grypę świetny jest sok z pomarańczy i marchewki, którego przepis prezentowałam Wam tutaj. Dużo witamin dostarczy nam również sok jabłkowo – marchewkowy. Soki robi się bardzo łatwo i szybko. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w sokowirówkę. Jeśli dodacie do takiego soku odrobinę oleju dobrej jakości (np. oleju lnianego), przyswoicie więcej witamin.

Składniki:

(2 porcje)

  • 0.5 kg marchwi
  • 1 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka oleju dobrej jakości (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Jabłka i marchewki umyć, obrać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne.
Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok. Wlać sok z cytryny oraz olej, wymieszać.
Przelać do szklanek.
Od razu podawać.

swiezo-wyciskany-sok-z-jablek-i-marchewek3

swiezo-wyciskany-sok-z-jablek-i-marchewek2

 

Na górę

Pomidorowy krem z pulpetami z łososia

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego (przepis tutaj) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa!

Składniki kremu:

(4 porcje)

  • 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 główka czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5-6 suszonych śliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz

 

Składniki pulpetów:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 białko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek koperku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra-dół).
Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę.
Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji).
Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut.
Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.

Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty.
Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion.
Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku.

Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera).
Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Przygotuj pulpety z łososia
Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami.
Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą.
Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty (w zależności od wielkości), potrząsając patelnią od czasu do czasu.
Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez minutę.

Do talerza wlej podgrzany krem (jeśli zdążył wystygnąć).
Dodaj kilka pulpecików z łososia. Udekoruj kleksem śmietany i kilkoma listkami tymianku.

krem-pomidorowy-z-pulpetami-z-lososia2

krem-pomidorowy-z-pulpetami-z-lososia3b

źródło: Na podstawie przepisu Jakuba Kuronia.

Na górę

Pancakes z bananami, borówką i kokosem, bez mąki i cukru

Pyszne, łatwe, szybkie, zdrowe :) A na dodatek słodziutkie, dzięki zdrowemu syropowi klonowemu. Pancakes z bananami, borówkami i wiórkami kokosowymi z nutką cynamonu, to świetna, zdrowa propozycja na szybki i pożywny posiłek. Placuszki są bez mąki i cukru. Słodycz otrzymamy z owoców i syropu. Jeśli nie macie syropu klonowego, możecie go zastąpić miodem..
Dla przypomnienia: syrop klonowy bogaty jest w sole mineralne takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, ważne do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Zawiera również kwasy organiczne, aminokwasy oraz witaminy: tiamina (B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna (PP), biotyna (H) i kwas foliowy. Podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze, ale jest od niego mniej kaloryczny (1 łyżka stołowa to 50 kcal).

Składniki:

(1-2 porcje – ok. 7-8 placuszków)

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60-70 g wiórków kokosowych
  • 2 garście borówek
  • olej kokosowy do smażenia
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jaja, cynamon i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać łyżką.
Wrzucić jedną garść borówek (resztę zostawić do dekoracji).

Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju. Łyżką nakładać placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Wyłożyć na talerze. Udekorować borówkami, wiórkami kokosowymi i polać syropem klonowym (syrop jest słodki, więc uważać z ilością :) )

zdrowe-pancakes-z-bananami,-borowka-i-wiorkami-kokosywmi,-bez-maki8

zdrowe-pancakes-z-bananami,-borowka-i-wiorkami-kokosywmi,-bez-maki5

zdrowe-pancakes-z-bananami,-borowka-i-wiorkami-kokosywmi,-bez-maki7

źródło: Na podstawie przepisu Zosi z Make Cooking Easier.

Na górę

Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka

Soki ze świeżych warzyw i owoców to bogactwo witamin i minerałów. Mają działanie alkalizujące, co jest dość ważne przy naszych zakwaszonych organizmach (a to właśnie z zakwaszenia organizmu biorą swój początek prawie wszystkie choroby). Sok z surowego buraka ma działanie oczyszczające oraz usuwające zmęczenie. Ale świeżo wyciśnięty może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę (aby drażniące związki zdążyły się utlenić). Dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin.

Składniki:

  • 1 średni burak (najlepsze do soków są podłużne)
  • 2 marchewki
  • 3 jabłka
  • odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • pół łyżeczki dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Marchew i buraka obrać, umyć.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić w ćwiartki.
Przy użyciu sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki wycisnąć sok, przelać do szklanki. Dodać sok z cytryny, oliwę, wymieszać.
Odstawić na minimum 30 minut (sok z surowego buraka może podrażnić żołądek, dlatego nie należy go pić od razu po przyrządzeniu).

sok-z-buraka,-jablka-i-marchewki,-oczyszczajacy-i-usuwający-zmeczenie2

Na górę
1 2 3 5 Page 1 of 5

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij