Back to home
POPULARNE TERAZ:
Kategoria

Warzywa

  • Liczba przepisów: 10
Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami

Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami

Pyszna i prosta  sałatka z gruszką, serem ricotta, posypana chrupiącymi pistacjami i polana pomarańczowym dressingiem.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 września 2017
Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku

Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku

Sałatka z grillowanego sera Halloumi, grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami. Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam z patelni grillowej, ale składniki można przygotować również na grillu. Sałatkę polewamy cytrynowym dressigiem i posypujemy świeżą miętą, która fajnie przełamuje słodycz sałatki. Ser Halloumi to cypryjski ser produkowany z mleka owczego lub…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 września 2017
Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 września 2017
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej

Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej

Prosta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 sierpnia 2017
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową

Zupa pomidorowa z fasolką szparagową

Zupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia, gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę . Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci „gryzie”, i w oczy i w język :)). Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 sierpnia 2017
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami

Szybka w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami to moja propozycja na lunch lub lekką kolację. Świeże zioła użyte do sałatki to bazylia, oregano i tymianek. Polecam.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 czerwca 2017
Burgery z cukinii i mozzarelli z marchewką i ziołami

Burgery z cukinii i mozzarelli z marchewką i ziołami

Burgery z cukinii, marchewki i sera Halloumi, jakie przedstawiałam Wam niedawno na blogu, zasmakowały nam tak bardzo, że postanowiłam zrobić wersje z tańszym i łatwiej dostępnym serem Mozzarella. Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole. Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 czerwca 2017
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Pamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Młode ziemniaczki są przepyszne. Najczęściej jemy je ze świeżym koperkiem, jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś nowego, proponuję Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną, czyli młode ziemniaczki z suszonymi pomidorkami, bazylią i parmezanem. Takie ziemniaczki smakują wybornie same w sobie, ale polecam je spróbować w towarzystwie „Pieczonych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą” i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 kwietnia 2016
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Kocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki układamy w naczyniu,  wstawiamy do nagrzanego pieca i zapominamy na krótszą lub dłuższą chwilę. Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka z łososia. Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 maja 2015
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe

Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe

Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam :) Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 października 2014
Puree z dyni

Puree z dyni

Puree z dyni nie jest daniem samym w sobie. Jest to składnik potrzebny do przygotowania różnych dyniowych dań. Za równo na słodko, jak i na słono. Poniżej prezentuję Wam przepis na aromatyczne puree z dyni z delikatnym posmakiem czosnku i rozmarynu, na bazie którego możecie przygotować pyszną zupę – krem, lub dyniowe risotto. Jeśli potrzebujecie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 października 2014
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
myTaste.pl
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij