Back to home
Kategoria

Sałatki i surówki

  • Liczba przepisów: 33
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana)

Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana)

W Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 grudnia 2017
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką

Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 grudnia 2017
Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami

Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami

Pyszna i prosta  sałatka z gruszką, serem ricotta, posypana chrupiącymi pistacjami i polana pomarańczowym dressingiem.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 września 2017
Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku

Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku

Sałatka z grillowanego sera Halloumi, grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami. Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam z patelni grillowej, ale składniki można przygotować również na grillu. Sałatkę polewamy cytrynowym dressigiem i posypujemy świeżą miętą, która fajnie przełamuje słodycz sałatki. Ser Halloumi to cypryjski ser produkowany z mleka owczego lub…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 września 2017
Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 września 2017
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej

Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej

Prosta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 sierpnia 2017
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami

Szybka w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami to moja propozycja na lunch lub lekką kolację. Świeże zioła użyte do sałatki to bazylia, oregano i tymianek. Polecam.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 czerwca 2017
Sałatka z surowego jarmużu

Sałatka z surowego jarmużu

Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym,  to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. W tym celu listki jarmużu pozbawione łodyg polewa się sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugniata i masuje. Sałatkę z surowego…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 marca 2017
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 września 2016
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami

Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami

Sałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 sierpnia 2016
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Pamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Młode ziemniaczki są przepyszne. Najczęściej jemy je ze świeżym koperkiem, jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś nowego, proponuję Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną, czyli młode ziemniaczki z suszonymi pomidorkami, bazylią i parmezanem. Takie ziemniaczki smakują wybornie same w sobie, ale polecam je spróbować w towarzystwie „Pieczonych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą” i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina. Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie „Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem” oraz „Pieczonych szparagów i pomidorków koktajlowych z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami
Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami

Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami

Lato, słońce, wakacje za pasem… Nic tak nie ochładza, jak owoce tropikalne. A jeśli przygotujemy z nich przepyszną sałatkę z naturalnym sokiem, schłodzimy ją w lodówce, to otrzymamy odświeżający, zdrowy, letni deser. Sałatkę można wcinać samą, ale świetnie też się komponuje z jogurtem naturalnym i chrupiącym musli lub dmuchanym orkiszem. Jeśli przygotujecie ją wieczorem, rano…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 czerwca 2016
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem

Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem

Koper włoski (fenkuł) jeszcze do niedawna znałam tylko w postaci nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 kwietnia 2016
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
myTaste.pl
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij