Back to home
POPULARNE TERAZ:
Kategoria

Dodatki do ciast, deserów i koktajli

  • Liczba przepisów: 13
Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem

Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem

Chrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami, jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 sierpnia 2017
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille

Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey, w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 czerwca 2017
Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy

Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy

Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio „Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy„. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak popularne sklepowe CiniMinis), za szybkość w przygotowaniu (mogę ją zrobić rano w parę minut), za słodycz, pochodzącą od miodu oraz za niebywałą chrupkość. Szybko i bardzo prosto się ją przygotowuje….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 8 marca 2017
Szybka granola z cynamonem i jogurtem, czyli szybki i zdrowy deser na śniadanie

Szybka granola z cynamonem i jogurtem, czyli szybki i zdrowy deser na śniadanie

Deser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano bez niego, możecie domową granolę szybko przygotować na patelni. Płatki owsiane przesmaża się na zdrowym oleju kokosowym, następnie dodaje odrobinę miodu. Gdy całość się ze złoci zdejmujemy z ognia,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 stycznia 2017
Domowa przyprawa do dyni – Pumpkin Pie Spice

Domowa przyprawa do dyni – Pumpkin Pie Spice

Domowa przyprawa do dyni (tzw. Pumpkin Pie Spice) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach z dynią. Ja używam jej do wyjątkowego Dyniowego Tiramisu, które to gorąco Wam polecam!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 5 listopada 2016
Gęsty sos malinowy

Gęsty sos malinowy

Uwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni, lodów, jogurtów. Takie gęste sosy są proste do przygotowania, nie wymagają dużej liczby składników (w zasadzie wystarczą dwa), sami decydujemy o stopniu słodkości oraz o konsystencji, jaką chcemy uzyskać (pamietać należy, że…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 września 2016
Mleko migdałowe błyskawiczne

Mleko migdałowe błyskawiczne

Mleko migdałowe błyskawiczne przygotowane z płatków migdałowych. Idealny przepis, gdy nagle potrzebujemy szklanki mleka roślinnego, a nie mamy czasu na nocne namaczanie całych migdałów, które potem trzeba obierać. W tym przepisie namaczamy płatki migdałów w ciepłej wodzie tylko przez 15 minut. Następnie całość razem z wodą miksujemy, przeciskamy przez gazę (ja używam pieluszki tetrowej) i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 stycznia 2016
Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany – Najlepszy przepis na biszkopt, jaki kiedykolwiek piekłam. Puszysty, delikatny, wysoki, lekko słodki no i banalnie prosty. Najbardziej w nim lubię to, że zawsze się udaje i nigdy nie wychodzi suchy (oczywiście jak go przetrzymacie za długo w piecu, to go w końcu wysuszycie :) ) Biszkopt ten nazywa się „biszkoptem rzucanym” z powodu…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 lipca 2015
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Przepis na domowe mleko ryżowe. Bardzo proste do przygotowania. Dla wszystkich tych, którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać mleka zwykłego. Mleko ryżowe wg. poniższego przepisu nie jest ani za rzadkie, ani za gęste. Jest moim zdaniem idealne w swojej konsystencji:) Ma bardzo delikatny smak, lekko waniliowy. Ze względu na brak soli i cukru jest…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 czerwca 2015
Puree z dyni

Puree z dyni

Puree z dyni nie jest daniem samym w sobie. Jest to składnik potrzebny do przygotowania różnych dyniowych dań. Za równo na słodko, jak i na słono. Poniżej prezentuję Wam przepis na aromatyczne puree z dyni z delikatnym posmakiem czosnku i rozmarynu, na bazie którego możecie przygotować pyszną zupę – krem, lub dyniowe risotto. Jeśli potrzebujecie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 października 2014
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy

Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy

Kiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd, z którym robiłam sernik cytrynowy, od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 maja 2014
Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu

Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu

Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików i zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 kwietnia 2014
Domowa sól waniliowa

Domowa sól waniliowa

Prosty i szybki sposób na własną sól smakową. Sól waniliowa wykorzystywana jest m.in. w deserach. Np. w zdrowym Carpaccio z Anananasa. Polecam również Domowy ekstrakt waniliowy.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 stycznia 2014
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
myTaste.pl
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij