Back to home
Kategoria

Ciasta drożdżowe

Liczba przepisów: 10
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony „Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem„.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 kwietnia 2017
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 stycznia 2017
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem

Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem

Nie przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 grudnia 2016
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 maja 2016
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

Zapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę ?
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 kwietnia 2016
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa

Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa

Obłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i lekko maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta. Jeśli nie znacie smaku szafranu, proponuje dać go 0.2 g, nie więcej. Ja dałam sporo, bo 0.5 g i smak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 marca 2015
Domowe pączki

Domowe pączki

Domowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 lutego 2015
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym

Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym, to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 grudnia 2014
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji

Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji

Dzisiaj Szwecja świętuje. 13 grudnia to dzień przynoszącej światło Świętej Łucji. Święta Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju odbywają się liczne procesje z udziałem dziewcząt ubranych na biało, niosących światło. Wypiekane są również bułeczki Lussekatter (lussebullar, saffransbullar), czyli Szafranowe kotki (znane również jako „oczy świętej Łucji”), którymi…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 grudnia 2014
Pączki z różą

Pączki z różą

W ostatnim czasie narobiło się trochę zaległości. Dziś wrzucam przepis z zeszłego Tłustego tygodnia. Będzie jak znalazł na przyszły rok:) Przepisów na pączki jest mnóstwo. Od staroświeckich receptur z dużą ilością jaj, tłustą śmietaną i sporą ilością masła, aż po wersje dietetyczne. Ja wybrałam coś po środku. Pączki smażyłam pierwszy raz i to z sukcesem,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 marca 2014
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
myTaste.pl
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij