P

Proste ciasto jabłkowo-orzechowe bez tłuszczu – ciasto włoskie, ciasto wiewiórka

Dodaj do Ulubionych

Ciasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam 🙂 Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych.

Składniki na Ciasto Wiewiórka:

  • 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja

 

Przygotowanie ciasta włoskiego (ciasta wiewiórka):

Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem.
Przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok.

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm).

Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem, a następnie wsypać do miski z jabłkami.
Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Masę przełożyć na blachę.
Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.

Ciasto włoskie (ciasto wiewiórka) ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe.

Proste ciasto jabłkowo-orzechowe bez tłuszczu - ciasto włoskie, ciasto wiewiórka

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. jeśli klucha, to znaczy, że ciasta albo nie upiekłaś do suchego patyczka albo zrobiłaś inny błąd. Prawidłowo upieczone ciasto nie przypomina kluchy 🙂 Czasy pieczenia bowiem należy dopasować do swojego piekarnika – każdy bowiem piecze inaczej. Jedne przypiekają, inne nie dopiekają. Dlatego trzeba sprawdzać patyczkiem na 5-10 minut przed podanym końcem czasu pieczenia. Jeśli w środku patyczek jest mokry, a na brzegach suchy, to znaczy, że za te 5-10 minut środek się dopiecze i po tym czasie, trzeba znów sprawdzić i zdecydować, czy jeszcze potrzeba piec, czy już nie. Inna sprawa to taka, że ustawiana temperatura na pokrętle nie zawsze odpowiada temperaturze w piekarniku (jest albo za niska, albo za wysoka).
      Jeszcze mogłaś użyć innej mąki niż pszenna. Np. z ziemniaczanej wyjdzie klucha 🙂 A co do słodkości, to już kwestia indywidualna. Możesz ograniczyć ilość cukru, możesz też użyć kwaśnych jabłek. Jeśli użyłaś słodkich jabłek, a ciasto się nie upiekło, to nie ma się co dziwić, że słodycz się skompensowała w jednym miejscu 🙂

Dodaj komentarz