P

Pomidorowy krem z pulpetami z łososia

Dodaj do Ulubionych

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego (przepis tutaj) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa!

Składniki kremu:

(4 porcje)

  • 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 główka czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5-6 suszonych śliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz

 

Składniki pulpetów:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 białko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek koperku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 190°C (grzałka góra-dół).
Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę.
Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji).
Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut.
Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.

Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty.
Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion.
Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku.

Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera).
Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Przygotuj pulpety z łososia
Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami.
Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą.
Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty (w zależności od wielkości), potrząsając patelnią od czasu do czasu.
Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez minutę.

Do talerza wlej podgrzany krem (jeśli zdążył wystygnąć).
Dodaj kilka pulpecików z łososia. Udekoruj kleksem śmietany i kilkoma listkami tymianku.

krem-pomidorowy-z-pulpetami-z-lososia2

krem-pomidorowy-z-pulpetami-z-lososia3b

źródło: Na podstawie przepisu Jakuba Kuronia.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz