Back to home
bez glutenu , Dania obiadowe , Drób , Indyk , kolacje , Zdrowe dania

Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą

Zobacz galerię
Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą

Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą

Prosty do przygotowania gulasz z piersi z indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą. Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. 

Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą.
  • Liczba porcji: 4-6 porcji
Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą

Składniki gulaszu z piersi indyka:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g filetu z piersi indyka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 x 400 g puszki pomidorów
  • 350 ml wody
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 3 garście jarmużu bez łodyg
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • garść listków bazylii

Przygotowanie gulaszu z piersi indyka:

  1. Obraną cebulą pokroić w kostkę. Wrzucić na dużą patelnie na lekko rozgrzany olej. Szklić na niedużym ogniu przez 5 minut.
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
  2. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć kolejne 5 minut.
    • 1 czerwona papryka
  3. Czosnek posiekać w cienkie plasterki, dodać na patelnię razem z pokrojoną w kostkę piersią z indyka. Smażyć 2 minuty.
    • 2 ząbki czosnku
    • 800 g filetu z piersi indyka
  4. Wlać białe wino i na dużym ogniu odparować, cały czas mieszając. Następie wlać pomidory z puszki. Jedną puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać na patelnię. Dodać cieciorkę. Wsypać paprykę słodką i ostrą. Gotować wszystko na dużym ogniu bez przykrycia 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
    • 2 x 400 g puszki pomidorów
    • 350 ml wody
    • 100 g ciecierzycy z puszki
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  5. Wrzucić porwany jarmuż, dodać sól, przyprawić mielonym czarnym pieprzem. Dusić wszystko 3 minuty. Na końcu dodać sporą garść porwanych listków bazylii. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
    • 3 garście jarmużu bez łodyg
    • 1/2 łyżeczki soli
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • garść listków bazylii
  6. Można podawać samodzielnie lub ze świeżą bagietką. Świetnie się również sprawdzi z ryżem lub kaszą.
By Ania, 6 stycznia 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
TŁUSTY CZWARTEK
TŁUSTY CZWARTEK
PRZEPISY NA WALENTYNKI
PRZEPISY NA WALENTYNKI
Reklamy
Bądź z nami na bieżąco!
Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje ze zdjęciami o nowych przepisach ? Zapisz się do newslettera Mojej Delicji!

Reklama
myTaste.pl

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij