Back to home
Boże Narodzenie , Ciasta , Ciasto drożdżowe , Desery , Słodkie bułeczki i drożdżówki , Święta , Sylwester , Tłusty Czwartek , Uroczystości , wielkanoc

Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło "obłędnie" nutellowe, słodkie, że hej :) Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak wolicie trochę mniej się "zasłodzić" dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. 

Obłędnie nutellowe, obłędnie czekoladowe ciasto drożdżowe z nutellą. Drożdżowy wieniec z nutellą, to ciasto zdecydowanie dla wszystkich amatorów słodkiego.
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Składniki ciasta drożdżowego z nutellą:

  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka + 50 g cukru
  • 80 g masła + 20 g
  • 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
  • 1 jajo + 1 żółtko
  • spora szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
  • 1 mały słoiczek nutelli (200g - 300 g)
  • 20 g orzechów laskowych

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-4 łyżki zimnej wody

Przygotowanie ciasta drożdżowego z nutellą:

  1. Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (jeśli nie macie termometru, łatwo sprawdzicie temperaturę umieszczając parę kropli mleka na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą ani za zimne, ani zbyt ciepłe, tzn. że  mają odpowiednią temperaturę).
    • 250 ml mleka
  2. Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka -125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać, przykryć spodeczkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut (po tym czasie drożdże powinny "ruszyć", spienić się). Masło rozpuścić.
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
    • 80 g masła
  3. Do dużej misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko oraz roztopione masło (nie gorące, lekko ciepłe). Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką) na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  4. Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40x60 cm.
  5. Ciasto posmarować nutellą (jeśli chcecie wersję bardzo nutellową widoczną na zdjęciach i obłędnie słodką dajcie ok. 300 g, jeśli wolicie mniej słodkie dajcie mniej, smarujcie cieniej i mniej "szczelnie"). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem przeciąć wzdłuż na pół*. Obie połówki ciasta zawijać naprzemian (starając się, aby przecięcia z nutellą nie znalazły się na spodzie, gdyż się zbytnio przyrumienią i będą lekko gorzkie po upieczeniu - chyba, że Wam to nie przeszkadza, bo moim gościom nie przeszkadzało) , a następnie uformować wieniec łącząc końce ze sobą. Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później), pospać posiekanymi orzechami laskowymi i odstawić na 20 minut. W tym czasie włączyć piec i nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
    • 1 mały słoiczek nutelli
    •  20 g masła
    • 20 g orzechów laskowych
  6. Ciasto przed włożeniem do pieca posmarować jeszcze masłem (szczególnie wyrośnięte fragmenty ciasta). Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 18 minut (po tym czasie sprawdziłam patyczkiem w najgrubszym miejscu ciasta, który wyszedł suchy).
  7. Ciasto polać lukrem: do miseczki przesiać cukier puder, wlać na początku 2 łyżki wody, zacząć mieszać. Jeśli cukier pomimo mieszania będzie "suchy" dolać kolejną łyżkę wody i wymieszać do uzyskania konsystencji dość gęstej śmietany (jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt płynny dodać trochę cukru pudru - za rzadki wsiąknie nam w ciasto i będzie przezroczysty).
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2-4 łyżki zimnej wody
* Prezentowany wieniec poniżej, zaplotłam jak warkocz z 3 części, nie z dwóch. Wydaje mi się jednak, że przy trzech paskach, więcej nutelli znajdzie się na spodzie, która się zbytnio przypieka i staje lekko gorzka na spodzie (przynajmniej dla mnie). Dlatego, aby zminimalizować ilość kremu na dole ciasta, w przepisie podaję, aby podzielić jednak zwinięte ciasto tylko na dwie części. Ale Wy już zróbcie jak chcecie :) Gorzki posmak kremu wyczułam tylko ja, cała reszta osób próbujących zaprzeczyła, aby im coś przeszkadzało :) 
By Ania, 7 stycznia 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
PRZEPISY NA WALENTYNKI
PRZEPISY NA WALENTYNKI
Reklamy
Bądź z nami na bieżąco!
Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje ze zdjęciami o nowych przepisach ? Zapisz się do newslettera Mojej Delicji!

Reklama
myTaste.pl

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij