C

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodaj do Ulubionych

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki na 500 g mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe.

Najpyszniejsze ciasto drożdżowe to jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu progu, wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, którym mogę od razu się dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące 🙂
W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych 🙂

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 30 g masła w temp. pokojowej
  • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 400 – 500 g świeżego rabarbaru
  • 1-2 łyżki cukru do posypania owoców

 

Składniki kruszonki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 35 g cukru
  • 30 g zimnego masła

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże, masło i jaja należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej).
  2. Mleko podgrzej do temperatury ok. 37°C (jeśli nie masz termometru, to sprawdź krople podgrzanego mleka na wewnętrznej stronie nadgarstka. Mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury nie będzie ani za zimne, ani za ciepłe. Ma być w temperaturze ciała)
    • 250 ml mleka (1 szklanka)
  3. Do naczynia wlej podgrzanego mleko, dodaj rozkruszone drożdże. Z przygotowanej ilości mąki i cukru odmierz po 1 łyżce i wymieszaj z drożdżami (1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru). Odstaw, aż drożdże zaczną się pienić i rosnąć (zaczną “wychodzić” z naczynia). Jeśli po 10 minutach zaczyn drożdżowy “nie ruszy” tzn. że drożdże nie są świeże i nie można ich używać.
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka z 3 szklanek mąki pszennej
    • 1 łyżka z 1/2 szklanki cukru
  4. Do dzieży miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, miękkie masło, jaja, wlej zaczyn drożdżowy. Jeżeli używasz dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii i wlej ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj hakiem, aż do uzyskania elastycznego ciasta 10-15 minut.
    • 3 szklanki mąki pszennej (minus 1 łyżka)
    • 1/2 szklanki cukru (minus 1 łyżka)
    • 30 g masła w temp. pokojowej
    • 2 jaja
    • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
    • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości) w ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam do zimnego piekarnika, z włączoną żarówką).
  6. Przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj między palcami mąkę z cukrem i zimnym masłem. Przykryj i wstaw do lodówki do czasu, aż będzie potrzebna.
    • 50 g mąki pszennej
    • 35 g cukru
    • 30 g zimnego masła
  7. Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik nagrzej do temp. 175-180°C (grzałka góra-dół).
  9. Rabarbar umyj, osusz i pokrój w 1 cm kawałki.
  10. Wyrośnięte ciasto wyłóż na dno formy. Rozłóż kawałki rabarbaru. Posyp 1-2 łyżkami cukru.
    • 400 – 500 g świeżego rabarbaru
    • 1-2 łyżki cukru
  11. Całość posyp kruszonką.
  12. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz